Zeminin üsten ve darbesiz yuvarlak bir şekilde delinerek istenilen tabakaya ulaşım sağladıktan sonra çıkan toprakların yerine demir donatı doldurularak ve betonlama yapılarak sağlamlaştırıldıktan sonra kapatılması işlemidir. Silindirik yapıda olan, sütun şeklinde düşey zemin elemanlarına fore kazık ya da dökme betonarme kazık adı verilir.
Fore Kazık Nasıl Yapılır?
Birçok sektörde kazıklama işlerinde en çok kullanılan yöntem kazık çapları 45cm, 65 cm, 80 cm,120 ve en büyüğü 150 cm dır. Fore kazık boyları takriben 0-50 mt aralığında değişmektedir. Gevşek zeminlerde, sulu zeminlerde kılıflı veya bentonitli, fore kazık uygulamaları başarı ile uygulanmaktadır.
Fore kazık, özellikle depreme dayanıksız ya da alt yapısı zayıf bölgelerde ülkemizde yaygın olarak kullanılan zemin mühendisliği uygulamasıdır. Fore kazık sistem olarak iki ana prensiple çalışır. Betonarme kazıklar da kendi içlerinde işlevlerine göre göre iki gruba ayrılmaktadır; Fore kazıklar İksa sistemlerinin yanı sıra zemin sağlamlaştırma ve zemini sabitleme amacı ile çok kullanılırlar.
Artan dünya ve ülke nüfusları, şehirlerde yerleşim alanlarını kısıtlamakta ve bunun sonucu olarak çok katlı ya da gök delenler yapıların gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle zemin araştırması yapılsa bile konut yapımı zorunlu olmakta ve zeminlere konutların sağlam olarak yerleşmesi için fore kazık yöntemi uygulanmaktadır.
İnşaat alanlarının sağlam yapılara dönüşmesi, inşaata uygun olmayan yerleri uygun hale getirilmesi, çevresel düzenlemeleri depreme dayanıklı konutlar olarak, can ve mal güvenliği tedbirleri oluşturmak için bu kazık uygulamaları yapılmaktadır.
Fore Kazık Ne İşe Yarar?
Fore kazık, temel çözümü olarak kullanılır ve genellikle denizdeki yapıların temelinde kullanılır. Ancak, inşaat sektöründe kullanılan birçok diğer temel çözümleri gibi, fore kazık, çamur, yumuşak kumlu zeminler ve sığ denizler gibi zorlu alanlarda kullanılır. Fore kazık, yapıya karşı doğal felaketlerde koruma sağlar ve yapının ömrünü uzatır. Fore kazık, aynı zamanda daha az yer kaplayarak, kullanılabilir alana daha fazla yer açar. Bu, özellikle su üzerindeki yapılarda veya dar alanlarda, alan kısıtlamaları nedeniyle oldukça önemlidir.
Fore Kazık Neden Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Fore kazık yapım işlemleri için öncelikle zeminin istenen kota kadar gerekli çapta açılması yapılır. Daha sonra hazırlanan demir donatı kuyuya indirilir. Beton dökmek amacıyla tiremie borusu kuyuya indirilir. Tiremie borusu aracılığı ile beton dökülme işlemi uygulanır ve akabinde tiremie borusu kuyudan çekilir. Daha sonra fore kazık makinaları devreye girmesiyle sistemin uygulanmasına başlanır.
Fore kazık sistemi sayesinde bina daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Tüm bunlarla birlikte araçlara bina altında park yerinin açılması sağlanır. Ayrıca ilave bir park yerine ihtiyaç duyulmaz.